ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARINDA TALEP EDİLEBİLECEK TAZMİNATLAR
Trafik kazaları ölümlü trafik kazası, yaralanmalı trafik kazası ve maddi hasarlı trafik kazası olarak 3 şekilde sonuçlanmaktadır. Kaza sonucunda ölümle neticelenen trafik kazalarında talep edilecek tazminat çeşitleri; Destekten yoksun kalma, hastanede veya evde tedavi/bakım hizmetleri, Cenaze ve defin giderleri, Aracın uğradığı zararın tazminatı ve Manevi tazminat olarak sayılabilmektedir.
Ölümlü kazanın meydana geliş şekli incelenerek verilen kusur oranları çok önemlidir. Çünkü vefat edenin yakınları destekten yoksun kaldıklarında sigorta şirketinden bu kazada verilen kusur oranınca tazminat talep edebilmektedir. Bu hakkın en temel özelliği vefat edenin kişiliğine bağlı olmaksızın doğrudan destekten yoksun kalan kişilere tanınmış hak olmasıdır. Söz konusu tazminatın amacı kişilerin vefat ile sonuçlanan kaza olayından önceki hayatlarına devam etmelerini sağlamak, sosyal ve ekonomik düzeylerini vefat olayından sonra bir nebze de olsun gidermektir.
Trafik kazası olay yerinde yaralamalı başlayıp yaralı kimse hastaneye kaldırılarak yapılan tüm bakım ve tedavilere rağmen vefat etmesi sonucunda tüm bakım ve tedavi masrafları da sigorta şirketinden tazmin edilir.
Kimler Dava Açabilir?
Ölümlü trafik kazası sonucunda vefat eden kişinin yakınlarının şahsında destekten yoksun kalma tazminatını tazmin etme hakkı doğar. Ölen kişinin desteğinden yoksun kalan çocuğu, eşi veya anne babası olabileceği gibi komşusu, gelini veya bir arkadaşı da olabilmektedir. Burada önemli olan destekten yoksun kalan kimsenin bunu ispatlaması istenmektedir.
Trafik Kazası Dava Süreçleri
Kaza yapan kişilerin veya yakınlarının kazadan sebep ortaya çıkan mağduriyetlerinin maddi ve manevi anlamda giderilmesi amacıyla kanunda belirtilen şartlara göre birçok haklar tanınmıştır. Bu haklar maddi hasarlı, yaralamalı ve ölümlü kazalar olarak sonuçlanan trafik kazalarına göre incelenebilmektedir.
Trafik kazalarında kurum veya kişilere karşı tazminat davası açılabilmektedir. Trafik sigortası kapsamında sigorta ettiren kişilerce 3. Kişilere verilen zararların giderilebilmesi için teminat tutarında olan tazminatlar sigorta şirketleri tarafından ödenmektedir. Dikkat edilmesi gereken ise kazada tarafların kusur oranlarınca ödeme yapılacağıdır. Örneğin karşı aracın %75 kusurlu olduğu müvekkil aracın %25 kusurlu olduğu tespit edilen kazaya yönelik talep edilen tazminat müvekkilin toplam hasar miktarının %75’ini kapsamaktadır. Dolayısıyla tazminat talep ederken kusur miktarını da göz önünde bulundurmak ve kusur oranınca talep etmek esastır.
Karşı aracın trafik sigortası dahilinde poliçede belirtilen üst limite kadar tazmin edilebilir, ancak trafik sigortası kapsamınca ödenecek sigorta bedeli sınırlıdır. En üst limit tazmin edilmesine rağmen hasarı karşılamaya yetmediği durumlar olabilmektedir. Bu durumda karşı aracın kaskosu olması durumunda ek teminat olarak yer alan İhtiyari Mali Mesuliyet kapsamında tazmin edilebilir. Karşı aracın kaskosunun olmadığı durumlarda ise araç sahibi ve araç sürücüsünden kalan tazminatın ödenebilmesi için dava yoluna gidilebilir. Doğrudan trafik kazasına sebep olan kişiler olabildiği gibi bazı durumlarda da olay yerinde bulunan ve kazaya sebep olan 3. Kişilere karşı da dava süreci olabilmektedir.
Trafik Kazası Maddi ve Manevi Tazminat Davası
En az bir motorlu aracın taraf olduğu trafik kazası maddi hasarlı, yaralanmalı yada ölümle sonuçlanmaktadır. Meydana gelen kaza neticesinde araba, tekne, arazi vb. maddi unsurlarda oluşan zarar ile yaralanma yada ölüm olması halinde oluşan bedensel hasarların giderilebilmesi için zarara uğrayan kişi tarafından kazada sorumlu bulunanlara karşı açılan davaya maddi ve manevi tazminat davası denmektedir.
TRAFİK KAZASI MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASINDA ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE KADAR?
Trafik kazası maddi ve manevi tazminat davası açılmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de zamanaşımı süresidir. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 109. Maddesinde “Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.“ olarak belirtilmiştir. Şöyle ki kaza gerçekleşmiş ve kaza sorumlusunun öğrenildiği tarihten itibaren zamanaşımı süresi 2 yıl, kaza gerçekleşmiş ancak sorumlu henüz öğrenilemediği durumlarda 10 yıl içinde zamanaşımına uğrar.
TRAFİK KAZASI SEBEBİYLE TAZMİNAT DAVASINI KİMLER AÇAR?
Yaşanan trafik kazasında herhangi bir yaralanma durumu yoksa ve yalnızca maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiş ise aracın onarımı, onarım sonrası araçta oluşan değer kaybı ve tamir süresince aracınızdan mahrum kaldığınız sürede yaşadığınız maddi/ticari kayıplar için dava açılabilmektedir. Başvuru için araç ruhsat sahibi yada aracı kazalı halde tüm tazminat alacaklarıyla birlikte satın alan kişi tarafından tazminat davası açılabilmektedir.
Trafik kazasında yaralanma meydana gelmiş ise yaralanan kişi bizzat başvurarak maddi ve manevi tazminat davası açabilmektedir. Yaralanan kişi raporlu kaldığı süre boyunca yaşadığı maddi kazanç kaybıyla ilgili maddi tazminat, trafik kazasından dolayı yaşanan psikolojik stres ve üzüntüden dolayı da manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir.
Yaralanmalı kaza sonrasında kalıcı bedensel hasar meydana gelmiş ise yaralı kişi bizzat tazminat davası açabileceği gibi yaralanan kişinin anne, baba, eş, çocuklar gibi yakınları da manevi tazminat davası açabilmektedir.
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında ise yaşarken destek verdiği kişiler maddi ve manevi tazminat davası açabilmektedir. Vefat eden kişi evli ise eşi ve çocuklarına, evli değil ise anne ve babasına destek verdiği kabul edilerek ölenin desteğinden faydalandıklarını ispatlamak zorunda değillerdir. Ancak destek verdiği kişiler aile ile sınırlı olmamakla birlikte komşusu, arkadaşı, nişanlısı da vefat eden kişinin desteğinden yararlanıyor olabilmektedir. Bu durumda bu kişilerin aldığı destekleri ispatlaması gerekmektedir.
TRAFİK KAZASI NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI KİMLERE AÇILABİLİR?
Trafik kazası nedeniyle açılabilecek maddi ve manevi tazminat davası kaza sorumlularına karşı açılmaktadır. Ancak kazaya bizzat sebep olan kişiler dışında da tazminat sorumluları vardır.
Trafik kazasında sorumlu olan araç sürücüsüne ve aracın işletenine de tazminat davası açılabilmektedir. 2913 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 3. Maddesinde ”İşleten; Araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya tehni gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir. Ancak ilgili tarafından başka bir kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine ait olmak üzere işlettiği ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğu ispat edilirse, bu kimse işleten sayılır.” olarak belirtildiğinden trafik kazası sebebiyle tazminat sorumluluğu vardır.
Trafik kazasına karışan aracın Trafik Sigorta Şirketi (Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası) veya kasko poliçe kapsamında İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Kasko Şirketi sigortalısının kusurlu olduğu her türlü trafik kazasında üçüncü şahıslara veya malvarlıklarına verilen zararları kaza tarihi itibariyle geçerli zorunlu sigorta limitleri dahilinde karşılamakla yükümlüdür.
Sonuç
Trafik kazaları sonucu oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararın tazmininde, mağdur olan kişilerin hak kaybına uğramaması bakımından, hukuki/teknik destek almaları, önemli olacaktır. Nitekim yukarıda da görüldüğü üzere konunun birçok yönü bulunmaktadır.
İntibak Hukuk ve Danışmanlık olarak; trafik kazaları sonrası aracınızda oluşan hasar fark bedeli, araç değer kaybı başta olmak üzere yukarıda sayılan hizmetler arasında trafik kazası manevi tazminat davası açma ve takibi konusunda hizmet vermektedir. Maddi hasarlı trafik kazası tazminat davası konusunda her zaman yanınızdayız. Bu hizmetler trafik kazalarında uzman avukat kadromuz ile verilmektedir.