Yabancılar ve Göç Hukuku 6458 sayılı Yabancılar ve uluslararası koruma kanunu çerçevesinde ele alınmaktadır. 6458 sayılı yabancılar ve göç hukuku ile ilgili kanunun amacı; yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esaslarını oluşturmaktadır.

 

İntibak Hukuk & Danışmanlık Bürosu tarafından Mülteci Hukuku alanında verilen hizmetlerden bazıları şunlardır:

 

  • Yakınım geri gönderme merkezine gönderildi itiraz edebilir miyim?
  • İkamet izni ve türleri
  • İkamet İzni Başvurusunun Reddi Kararına Karşı İptal Davası
  • Sınır dışı etme kararına Karşı İptal Davası
  • Tahdit Kodu Nedir?
  • Tahdit Kodu Kaldırma Davası Nedir?
  • Uluslararası Koruma Başvurusu Nasıl Yapılır?
  • İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından Yapılan Bireysel Mülakat Ne Demektir
  • Uluslararası Koruma Talebinin Reddi Kararına Karşı İtiraz Hakkı
  • Çalışma izni başvurusunda bulunma,
  • Yabancıların ulusarası koruma başvurusunda bulunmasına,
  • Deport kararına itiraz,
  • Tahdit kodunun kaldırılması,
  • Yabancıların gayrimenkul alım ve satım sürecinde hukuki danışmanlık verilmesi,
  • Yabancılar ve Göç Hukuku ile ilgili yabancılara hukuki danışmanlık hizmeti verilmesi,

İkamet izni nedir?

6458 sayılı yabancılar ve uluslararası koruma kanununa göre Türkiye’de kalmak üzere verilen izin belgesine ikamet izni denmektedir.

 

İkamet izni türleri nelerdir?

Kısa dönem ikamet izni, Aile ikamet izni, Öğrenci ikamet izni, Uzun dönem ikamet izni, İnsani ikamet izni,

İnsan ticareti mağduru ikamet izni,

İkamet izni çeşitleri ile ilgili olarak eskişehir yabancı avukatı ekibimizden bilgi alabilirsiniz.

Türkiye’de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları zorunludur. İkamet izni, altı ay içinde kullanılmaya başlanmadığında geçerliliğini kaybeder.

 

Sınır dışı etme kararını kim almaktadır?

Sınır dışı etme kararı valilikçe alınmaktadır. Bu işlem valilik adına il göç idaresi tarafından yapılmaktadır. Sınır dışı etme kararının alma ve değerlendirilmesi 48 saati geçemez.

 

Yakınım geri gönderme merkezine gönderildi itiraz edebilir miyim?

Haklarında sınır dışı kararı alınan yabancılar geri gönderme merkezine gönderilebilmektedir. Geri Gönderme Merkezine gönderilen yabancıların bu karara itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Geri gönderme merkezinde yakınınız bulunuyorsa itiraz etmek için hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.

 

Tahdit Kodu Nedir?

Ülkemizde bulunan yabancılar kuralları ihlal etmesi sebebiyle haklarında tahdit kodu konulmaktadır. Yabancılar ve Göç Hukuku’na göre tahdit kodu yabancılar arasında giriş yasağı olarak da bilinmektedir. Yabancılar ülkemizde iken veya sınır dışı edilirken haklarında kodu konulabilmektedir. Bu tahdit kodu 1 ay olabileceği gibi 5 yılda olabilir.

 

Tahdit Kodu Kaldırma Davası Nedir?

Haklarında kod konulan yabancılar, konulan kodun kaldırılması için dava açabilmektedir. Hukuk büromuz yabancılara tahdit kodunun kaldırılması konusunda hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Tahdit kodunun kaldırılması için idare mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

 

Uluslararası Koruma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Savaş veya zulüm sebebiyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalıp geri dönemeyecek durumda olan kişilerin Türkiye’de sığınma hakkı bulunmaktadır. Bunun için kişilerin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (GİGM) müracaat edip sığınma başvurusu yapması gerekmektedir. Bu başvurunun ismi “uluslararası koruma” başvurusu olarak adlandırılmaktadır. Sığınmacılarla ilgili işlemler 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nu kapsamında yapılmaktadır.

 

İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından Yapılan Bireysel Mülakat Ne Demektir?

Bireysel mülakat ile sığınmacının ülkesinden kaçma nedenleri ve niçin geri dönmekten korktuğu konusunda bilgi almak için yapılan görüşmedir. Gerekirse tercüman eşliğinde yapılacak bu görüşme sonrasında GİGM kişinin Türkiye’de uluslararası korumadan yararlanma kriterlerini taşıyıp taşımadığı konusunda karar verecektir. Yabancılar ve Göç Hukuku ile ilgili İntibak Hukuk & Danışmanlık Bürosu’ndan hukuki destek alabilirsiniz.

 

Uluslararası Koruma Talebinin Reddi Kararına Karşı İtiraz Hakkı

Uluslararası koruma talebinin reddi reddi kararı tebliğ edildikten sonra itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz hakkın da süreler önem arz etmekte olup süresinde itiraz edilmemesi halinde bu karar kesinleşecek ve sınır dışı kararı verilecektir.