APOSTİL NEDİR ?
Apostil yabancı devlet makamları tarafından düzenlenmiş bir belgenin ayrıca bir tasdik işlemine gerek duymaksızın bir başka devletin makamı tarafından geçerli olarak kabul edilmesine yönelik olan işlemler bütünüdür. Yani bir belgenin geçerliliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil ile onaylanan belgeler arasında; diploma, evlilik cüzdanı, doğum belgesi, vekaletname sayılabilir.
APOSTİL NEREDE YAPILIR ?
Apostil onayı ilçe kaymakamlıkları ve valiliklerin hukuk büroları tarafından yapılmaktadır. Ancak apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansına üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. Eğer apostile taraf olmayan ülkelere ait bir belgeniz varsa Valilik Hukuk Bürolarında tasdiki yapılabilir. Eğer apostil alınacak belge adli bir belgeyse ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu yerde Adalet Komisyonları tarafından apostil işlemi yapılabilmektedir.
APOSTİL ÜCRETİ
Apostil işlemi yapılabilmesi için kaymakamlıklara veya valiliklere herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir. Yani apostil şerhi ücretsiz olarak yapılır. Ancak gerekli yasal prosedürler çerçevesinde bir tercüman veya avukatla anlaşılması durumunda söz konusu hizmetler için bu işlemi yapan kişilere ücret ödenmesi gerekebilir.
APOSTİL NASIL ALINIR ?
Apostil şerhi almak için ilçelerde kaymakamlıklara illerde ise valiliklere başvurulması gerekmektedir. Bu kural Türkiye’deki idari birimler tarafından yapılacak apostil işlemleri için geçerlidir. Bu çerçevede apostil alma yetkisi her ülkenin kendi egemenlik alanında belirlenebilecek bir şey olduğu için bu konuda her ülke kendisi belirleyebilmektedir. Apostil almak istenen belgeler için bu kurumlara başvurulur.
YURTDIŞINDA APOSTİL İŞLEMLERİ
Kamu kurum ve kuruluşlarından alınan evlilik belgesi, diploma, doğum belgesi, vekaletname gibi evrakların geçerliliğinin sağlanabilmesi için oluşturulan yurtdışı apostil işlemleri 1961 yılında itibaren yapılmaktadır. Yurtdışında apostil işlemi yapılmak isteniyorsa bununla ilgili her ülkenin ayrı prosedürü olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Zira her ülkenin apostil verme yetkisini tanıdığı kurum farklıdır.
DİPLOMAYA APOSTİL
Yurtdışında üniversitede eğitim almak isteniyorsa eğer Türkiye’de alınan diplomaya apostil işlemi yapılması gerekmektedir. Bunun amacı söz konusu diplomanın yurt dışında da geçerliliğini sağlayabilmesidir. Diplomaya apostil işlemi yapılmak isteniyorsa ilçe kaymakamlıları veya valiliklere başvurulması gerekmektedir. Diplomaya apostil yapılmak isteniyorsa izlenmesi gereken yollar vardır.
- Öncelikle diplomanın aslı ile yeminli tercümana gidilmesi ve tercümesi gerekli diye Türkçe’ye tercüme edilmelidir.
- Ardından yeminli tercüme işleminin yapıldığı yerde bulunan Noter tarafından bu tercüme onaylatılmalıdır.
- Daha sonra apostil işlemleri için valilik veya kaymakamlıklara başvurmak gerekmektedir.
APOSTİL GEÇERLİLİK SÜRESİ
Bir belgeye konulan apostil şerhinin herhangi bir geçerlilik süresi yoktur. Ancak apostil konan belgenin geçerliliği belli bir süre sonra bitiyorsa belgeye konan apostil şerhinin geçerliliği de o sürenin sonunda bitecektir.
APOSTİL KONSOLOSLUKTAN ALINIR MI ?
Apostil onayı her ülkede geçerli olmayabilir. Apostil onayının geçerli olmadığı ülkelerde eğer ki kamu belgelerinin geçerliliğinin sağlanması isteniyorsa konsolosluklara başvurulması gerekmektedir. Kısacası apostil şerhi konsolosluklardan alınmaz. Hatta apostil onayı alınamayacağı zaman konsolosluklardan tasdik alınır.
SONUÇ
Apostil işlemleri bir takım prosedürleri olan kapsamlı ve dikkatle yürütülmesi gereken işlemlerdir. Bu sebeple apostil işlemleri yapılırken bir avukata danışılması ve bilgi alınması sağlıklı olacaktır. Sürecin hassasiyeti göz önüne alındığında işlemlerin avukat aracılığıyla yürütülmesi işlemlerin geçerliliği için de önem taşımaktadır. Bu sebeple apostil işlemlerinizin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.